Kun je seksueel misbruik verwerken?  

“Verwerken is werken en vraagt moed!”

Hoe kun je het seksueel misbruik achter je krijgen en raak je vrij van alle negatieve gebeurtenissen in je leven? Kun je de tegenstrijdigheden en machteloosheid oplossen?

Ja dat kan, 

Verwerken is een natuurlijk proces, maar het blijft steeds steken bij een onopgeloste tegenstrijdigheid. Verwerken gaat  in fasen die je zelf kunt sturen. Doe dat wel in samenwerking met je partner of je begeleider. Je kunt het hele traject namelijk niet alleen doen. Hulp vragen is nodig. Iemand leren vertrouwen en je verhaal toevertrouwen is noodzakelijk.

Stap over je aarzelingen heen!

Kenmerkend vooral voor mannen is dat zij langdurig talmen en dralen voordat ze hulp vragen. Toch moet je soms een besluit nemen om er iets aan te doen en iemand anders in vertrouwen nemen. Na seksueel misbruik in je jeugd kun je er op een dag niet meer onderuit. Als je bijvoorbeeld je verslaving(en) wilt stoppen of je niet meer iedere dag somber wilt voelen. Soms wil je partner niet meer met je verder omdat er geen echte intimiteit met je te krijgen is.

Je hebt dus genoeg van je aarzelingen en besluit er iets aan te doen? Ben je zo ver?

Bagatelliseren

Het moeilijkste deel is het stoppen met bagatelliseren. Veel mannen blijven maar tegen zichzelf zeggen dat het allemaal niet zo erg was of dat het toch maar een enkele keer plaatsvond. Dat het geen naam mag hebben. Kijk steeds naar de gevolgen zoals hiervoor beschreven en je weet meer. Seksueel misbruik is de ondergrond voor veel ellende en verwarring, voor verslaving, onmacht, moeizame relaties en tal van andere zaken.  Kijk wat jij herkent en neem het besluit om er iets aan te doen.

Veel mannen hebben niet de moed en zijn te bang om de dingen onder ogen te zien. Ze laten liever hun partner de rommel opruimen en de website bezoeken. Ze pakken zelf een joint, de fles of zoeken naar seks op internet. Het bagatelliseren gaat het hele proces door. Je kunt niet van buiten aan je zien hoe seksueel misbruik je ziel heeft verwond. Je moet het steeds zelf naar buiten brengen. Je bent niet gek. Als jongen seksueel misbruikt worden is een ramp ook al zocht je het zelf op en vond je het prettig.  

Besef hoe ernstig het is

Ophouden met bagatelliseren! Zeg niet dat het van geen betekenis was, iets onbeduidends of een kleinigheidje.

De gevolgen van seksueel misbruik lijken nauwelijks door te dringen bij onszelf en onze omgeving. Er is een collectieve ontkenning gaande van de verborgen wereld. Daarom is het zo moeilijk om erover te praten. Laat staan om erover te beginnen.

Er is moed en kracht nodig om het  onzichtbare zichtbaar te maken en het ongezegde te zeggen. Ongeloof en weerstand van omstanders weerhouden je ervan om met je verhaal naar buiten te komen. Ze kunnen je het gevoel geven dat je een aansteller bent.

Maar steeds meer mannen komen met verhalen naar buiten. In een wereld waar mannen altijd en overal seks willen, blijkt dat mannen het soms niet willen of bang zijn voor seks omdat oude beelden en herinneringen weer naar boven komen.

Soms breekt het volle besef van de ernst even door dat seksueel misbruik als een rode draad door je leven loopt. Steeds weer komt de vraag terug: wat stelde het nou eigenlijk voor? Is dat nou echt zo belangrijk om het erover te hebben? Het kan toch niet daardoor komen dat ik mij al jaren somber en machteloos voel?

ER IS HOOP! 

Tijdens de individuele sessies komen veel vragen aan bod. Wat houd je tegen om je verhaal te vertellen? Hoe schuldig voel je je over wat er gebeurd is? Je wilt je geheim niet verbreken maar ook besef je dat je niet verder komt zonder erover te praten. De schaamte is zo overheersend. Hoe kom je daar van af? Waarom zocht ik zelf de dader/pleger?. Ik ben daar toch zelf verantwoordelijk voor, maar waarom deed ik dat? Wie is nu de baas in mijn leven? Over macht en onmacht gesproken, ik wil vrij worden in mijn seksualiteit en intimiteit. Zal dit ooit kunnen? Hoe zit het met mijn eigen waarde en persoonlijke grenzen? Hoe kan ik de relatie met de dader verbreken? Ben ik homo of hetero? Allemaal vragen die aan bod komen tijdens het verwerkingsproces. Verwerken betekent werken.

Ik hoef je niet meer te vertellen wat seksueel misbruik betekent in je leven. Dat weet je zelf wel. Bij het verwerkingsproces ga ik je helpen met je zoektocht naar antwoorden in je verwarring.